Türkiye Cumhuriyeti’nin son yıllarda küresel ölçekte itibar kazanması ve statüsünün yükselmesi, Türkçeye olan ilgiyi daha önce hiç olmadığı kadar artmıştır. Artan bu ihtiyaçtan dolayı Türkçe öğreten farklı kurum ve kuruluşların sayısı da artmış veya bu kurum ve kuruluşların faaliyet alanları genişlemiştir. Bu kurum ve kuruluşlar arası Türkçenin öğretiminde standardın sağlanmasında 2020 yılından itibaren Türkiye Maarif Vakfı tarafından hazırlanan Türkçenin Yabancı Dil Olarak Öğretimi Programı kullanılmaya başlanmıştır. Örgün eğitime yönelik hazırlanan program okul öncesi, ilkokul, ortaokul ve lise kademelerini kapsamaktadır. Programda dinleme, sözlü üretim, sözlü etkileşim, okuma ve yazma becerilerine yönelik kazanımlar; dil işlevi, dil yapısı ve örnek söz varlığını içeren izlencelerle sunulmaktadır. Türkçenin yabancı dil olarak öğretiminde dört temel bil becerisine yönelik bir öğretim sürecinin olması ve bu dil becerilerinin ölçme ve değerlendirilmesi son derece önemlidir. Öğrenicilerin, kazanımlara ulaşma durumu farklı taksonomilerle değerlendirilebilir. Bu taksonomilerden biri de duyuşsal boyutu önceleyen Barrett Taksonomisi’dir. Bu noktadan hareketle araştırmada Türkçenin Yabancı Dil Olarak Öğretimi Programı’nın temel seviyedeki (A1-A2) dinleme kazanımlarının Barrett Taksonomisi’ne göre incelenmesi amaçlanmaktadır. Belirtilen amaç doğrultusunda çalışmada nitel araştırma yöntemlerinden doküman incelenmesi kullanılmış ve dinleme kazanımları, taksonominin aşamalarına uygun olarak değerlendirilmiştir.
Türkçenin Yabancı Dil Olarak Öğretimi Programı, dinleme becerisi, Barrett Taksonomisi, kazanım.
Balcı, M. (2017). Türkçenin Yabancı Dil Olarak Öğretiminde Temel Kavramlar. (Editörler: Hayati Develi, Cemal Yıldız, Mustafa Balcı, İbrahim Gültekin, Deniz Melanlıoğlu). Uygulamalı Türkçenin Yabancı Dil Olarak Öğretimi El Kitabı I. Cilt İstanbul: Kesit Yayınları. s. 17.
Ergin, M. (1989). Türk Dil Bilgisi. İstanbul: Bayrak Yayınları. s. 3.
Gültekin, İ. ve Balcı, M. (2017). Türkçenin Yabancı Dil Olarak Öğretimi Siyaseti ve Stratejileri. (Editörler: Hayati Develi, Cemal Yıldız, Mustafa Balcı, İbrahim Gültekin, Deniz Melanlıoğlu). Uygulamalı Türkçenin Yabancı Dil Olarak Öğretimi El Kitabı I. Cilt. İstanbul: Kesit Yayınları. s.117-118.
Kaldırım, A. (2020). Barrett Taksonomisine Dayalı Öğretim Programı’nın 7. Sınıf Öğrencilerinin Okuduğunu Anlama Becerilerine Etkisi. Yayınlanmamış Doktora Tezi, Hacettepe Üniversitesi, Ankara. s. 62-63.
Melanlıoğlu, D. (2017). Dil Öğretiminde Metin ve Metin Seçimi. (Editörler: Hayati Develi, Cemal Yıldız, Mustafa Balcı, İbrahim Gültekin, Deniz Melanlıoğlu). Uygulamalı Türkçenin Yabancı Dil Olarak Öğretimi El Kitabı II. Cilt. İstanbul: Kesit Yayınları.
Türkiye Maarif Vakfı. (2020). Türkçenin Yabancı Dil Olarak Öğretimi Programı. İstanbul. s.11.
Yıldırım, A. ve Şimşek, H. (2016). Sosyal Bilimlerde Nitel Araştırma Yöntemleri. Ankara: Şeçkin Yayıncılık. s. 41-189.
Yıldırım, K. (2012). Öğretmenlerin Öğrencilerin Okuduğunu Anlama Becerilerini Değerlendirmede Kullanabilecekleri Bir Sistem: Barrett Taksonomisi. Mustafa Kemal Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 9 (18), s. 2.