İşlevsel dil bilgisi, bir dildeki yapıların bağlam içerisinde üstlendikleri görevlerle ilgilenmektedir. Bu çalışmada, yabancı dil olarak Türkçe öğreticilerinin işlevsel dil bilgisi materyali geliştirmeye ilişkin görüşlerinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Çalışmada nitel araştırma desenlerinden fenomenolojiye başvurulmuştur. Söz konusu amaç doğrultusunda, yabancı dil olarak Türkçe öğretimi üzerine faaliyet gösteren çeşitli kurum ve kuruluşlarda görev yapan 10 öğreticiyle görüşülmüştür. Çalışma grubu, nitel araştırmalarda kullanılan ölçüt örnekleme yöntemi ile belirlenmiştir. Katılımcıların betimlenebilmesi için 6, konuyla ilgili görüşlerinin alınabilmesi için ise 5 sorudan oluşan yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılmıştır. Çalışmanın verileri içerik analiziyle çözümlenerek tematik bir çerçeve oluşturulmuştur. Çalışmanın sonucunda, işlevsel dil bilgisi materyallerinin gündelik hayatla ilişkili, bağlam temelli, dil becerileriyle bütünleşik olması gerektiği; dil bilgisi materyali hazırlarken teknoloji okuryazarlığına ihtiyaç duyulduğu; özgün materyallerin, oyun ve dramanın etkili bir öğretim aracı olduğu; mevcut ders materyallerinde işlevsel dil bilgisi öğretimi açısından eksikliklerin bulunduğu tespit edilmiştir.
Akman, E. (2022). Öğretim Teknolojilerinde Web Araçları. Editörler: Tekşan, K. ve Süğümlü, Ü. Web Araçları İle Türkçe Öğretimi. Ankara: Eğiten Kitap. (1-28).
Bölükbaşı Kaya, F. (2021). Yabancılara Türkçe Dil Bilgisi Öğretimi. İstanbul: Kültür Sanat Basımevi.
Büyüköztürk, Ş., Kılıç Çakmak, E., Akgün, Ö. A., Karadeniz, Ş. ve Demirel, F. (2021). Eğitimde Bilimsel Araştırma Yöntemleri. (31. baskı). Ankara: Pegem Akademi.
Cem Değer, A., Çetin, B. ve Oflaz Köleci, E. (2021). Kuramdan Uygulamaya Yabancılara Türkçe Dil Bilgisi Öğretimi. (7. baskı). Ankara: Pegem Akademi.
Creswell, J. W. (2013). Nitel Araştırma Yöntemleri Beş Yaklaşıma Göre Nitel Araştırma ve Araştırma Deseni. Çeviri Editörleri: Bütün, M. ve Demir, S. B. Ankara: Siyasal Kitapevi.
Çekici, Y. E. (2021). Türkçenin Yabancı Dil Olarak Öğretimi Açısından Dil İşlevleri. Yayımlanmamış doktora tezi. Gazi Üniversitesi, Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Ankara.
Derewianka, B. ve Jones, P. (2010). From traditional grammar to functional grammar: bridging the divide. NALDIC Quarterly, 8 (1), 6-17.
Durmuş, M. (2019). Dil Öğretiminde Öğretici Yeterlilikleri ve Pedagojik Muhakeme Becerisi. Ankara: Grfiker Yayınları.
Erdem, İ. ve Bahşi, B. (2019). Yabancılara Türkçe Öğretiminde Dil Bilgisi Öğretimi. Editörler: Erdem, İ. vd. Türkçenin Yabancı Dil Olarak Öğretimi. Ankara: Pegem Akademi. (177-198).
Fişekçioğlu, A. (2020). Yabancı Dil Olarak Türkçe Öğretimine Giriş Açıklamalı Ana Kavramlar El Kitabı (Öğretmenlere- Lisans- Lisansüstü Öğrencilerine Yönelik). Ankara: Nobel Yayınevi.
Karakuş Tayşi, E. ve Demir Atalay, T. (2017). Dil Bilgisi Öğretimi. Editör: Develi, H. vd. Uygulamalı Türkçenin Yabancı Dil Olarak Öğretimi El Kitabı 2. Cilt. İstanbul: Kesit Yayınları. (13-54).
Kınay, E., D. (2015). Yabancı Dil Olarak Türkçe Öğretiminde Dil Bilgisi Öğretimi İçin Materyal Geliştirme. E-Dil Dergisi, Sayı 5, 243-260.
Küçüksakarya, E. (2020). Dilbilgisinin temel bileşenleri ve arakesitler. Dokuz Eylül Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 22 (1), 33-60.
Memiş, M. (2021). Yabancılara Türkçe Öğretiminin Güncel Sorunları. (2. baskı). Ankara: Pegem Akademi.
Millî Eğitim Bakanlığı. (2020). Türkçenin Yabancı Dil Olarak Öğretimi Programı. Ankara: MEB.
TELC. (2013). Diller İçin Avrupa ortak öneriler çerçevesi: öğrenim, öğretim ve değerlendirme (2. baskı). Almanya: Telc GmbH.
Yıldırım, A. ve Şimşek, H. (2021). Sosyal Bilimlerde Nitel Araştırma Yöntemleri. (12. baskı). Ankara: Seçkin Akademik ve Mesleki Yayınlar.
Yılmaz, Ö. ve Dilidüzgün, Ş (2019). Dil Kullanıcısı Bağlamında Dil Bilgisi. Editör: Akay Ahmet, A. ve Fişekçioğlu, A. Dil Kullanıcısı Bağlamında Kuramdan Uygulamaya Türkçenin Yabancı Dil Olarak Öğretimi. Ankara: Nobel Yayınevi.