Edebiyat Bilimleri 3. Sayı, Kış 2022

MEHMED LEBÎB EFENDİ’NİN MERSİYE TAŞTİRİNDE NAZIM TÜRÜNE DAİR DİKKATLER

Dilara Aydın
Di̇lara Aydın, "Mehmed Lebîb Efendi̇’ni̇n Mersi̇ye Taşti̇ri̇nde Nazım Türüne Dai̇r Di̇kkatler", Edebiyat Bilimleri 3. Sayı, Kış 2022

PDF

Makale Özeti
Edebiyat çalışmalarında üzerine düşünülegelen temel konular vardır. Bunlardan biri de edebî tür konusudur. Edebî tür özelliklerinin kesin olarak belirlenememesi sorunu, edebî dönemlerde geriye gittikçe artmaktadır. Klasik Türk edebiyatında artan neşir çalışmalarıyla birçok edebi eser gün yüzüne çıkarılmış, bir edebî tür hususunda hatırı sayılır metin örneği bulundukça da nazım ve nesir türü çalışmalarında epey mesafe katedilmiştir. Buna rağmen yaklaşık olarak yedi yüz yılı kapsayan bir dönem tarihî seyriyle birlikte düşünüldüğünde; dönemin kitabiyatından, buzdağının görünen kısmı kadar haberdar olunduğunu söylemek yanlış olmayacaktır. Bu bakış açısıyla, klasik Türk edebiyatına ait yeni neşir çalışmalarıyla ve var olan çalışmaların çeşitli yönlerle incelenmesiyle bilimin doğasına uygun olarak mevcut bilgiler değişecek, dönüşecek veya desteklenecektir. İlgili çalışmada; Milli Kütüphane Yazmalar Koleksiyonu 06 Mil Yz A 377 numarada “Mecmû?a-i Eş?ar” adıyla kayıtlı mecmuada bulunan, Mehmed Lebîb Efendî’nin mersiye taştiri neşredilecektir. Ardından nazım türü bağlamında incelenerek mersiye olarak anılan manzumenin nazım türüne dair dikkatler araştırmacılara sunulacaktır.
Anahtar Kelimeler
Nazım türü, mersiye, maktel, düvaz-deh, mecmua
Kaynakça
AKKUŞ, Metin (2013). Klasik Türk Şiirinin Anlam Dünyası; Edebi Türler Ve Tarzlar, Ankara: Fenomen Yayıncılık.
AYDIN, Dilara (2022). Klasik Türk Şiirinde Düvaz-dehler. Türk Kültürü ve Hacı Bektaş Velî Araştırma Dergisi / 103, 261-281.
AYVERDİ, İlhan, Ahmet Topaloğlu (2008). Misalli Büyük Türkçe Sözlük, İstanbul: Kubbealtı Yayınları.
CANIM, Rıdvan (2018). Tezkiretü’ş-Şu’ara ve Tabsıratü’n-Nuzama, Ankara: T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı: https://ekitap.ktb.gov.tr/Eklenti/60327,latifi-tezkiretus-suara-ve-tabsiratun-nuzamapdf.pdf?0 (23.12.2021)
GENÇ, İlhan (2018). Tezkire-i Şu’ara-yı Mevleviyye, Ankara: T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı. https://ekitap.ktb.gov.tr/Eklenti/57762,tezkire-i-suara-yi-mevleviyyepdf.pdf?0 , (23.12.2021)
KÖSEOĞLU, Sinan (1997). Zekai Divanı, İstanbul: İstanbul Üniversitesi.
Mehmed Lebîb Efendi [yz.]. Nazîre-i Mersiye-i Zekayî, Millî Kütüphane, Yazmalar, No: 377.
MERMER, Ahmet, Neslihan Koç Keskin (2005). Eski Türk Edebiyatı Terimleri Sözlüğü, Ankara: Akçağ Yayınları.

Edebiyat Bilimleri Dergisi

Edebiyat Bilimleri Dergisi (EDEBİ), Kesit Yayınları tarafından yayımlanan uluslararası hakemli bir dergidir. Edebiyat Bilimleri Dergisi (EDEBİ), uluslararası yayın standartlarına uygun ve nitelikli makaleler, derlemeler, tenkitler ve kitap tanıtımları yayınlayarak bilimsel bilginin yayılmasına katkıda bulunmayı amaçlamaktadır. Edebiyat Bilimleri Dergisi (EDEBİ) dil, edebiyat, dil bilimi, halk bilimi, kültürel çalışmalar, çeviri bilimi, Türkçe ve edebiyat eğitimi, Doğu ve Batı filolojileri vs. alanlarda yapılmış bilimsel çalışmaları yayınlar.

İletişim Bilgileri

Adres

Hobyar Mah Ankara Cad no 15 /1 FATİH İSTANBUL

Kesit Yayınları

0212 511 68 28 - 0212 512 56 33

Bilgilendirme için

CopyRight 2022 www.edebiyatbilim.com Sitenin bütün hakları saklıdır.